Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAYRAMLARIN UZUN ÖMRE ETKİSİ

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2025 14:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2025 14:13

Dini bayramların özellikle Kurban Bayramının insanlar ve toplumlar üzerinde İbadet, dua ve yardımlaşma şeklinde ruhsal etkilerinden söz edilebilr. Affetme, bağışlama, helalleşme gibi uygulamalar ruhsal yüklerin hafiflemesine yardımcı olur.

Tatil, aile birliği, bayramlaşma ve sevdiklerle vakit geçirme stresin azalmasına; sosyal temas ve olumlu duygular, endorfin gibi mutluluk hormonlarının artmasını sağlar.

Kurban ibadeti, insanın sahip olduklarından vazgeçebileceğini ve Yaratanına olan sadakatini göstermenin bir vesilesidir.

Kurban etinin paylaşılması, yoksullarla empati kurma becerisini artırır. Toplumsal dayanışma ve merhamet duygusu pekiştirdiği gibi kişinin vicdani rahatlık yaşamasını sağlar.

Akraba ve komşu ziyaretleri, yalnızlık hissini azaltır, sosyal desteği artırır.

Özellikle benim gibi yaşlılarda, psikolojik destek sağladığı gibi depresyon risklerinin azalmasına sebep olur.

Kurban Bayramı, insan psikolojisine pozitif katkı sağlayan güçlü manevi bir sosyal deneyimdir. Ayrıca vicdani rahatlama, manevi haz, toplumsal bağlılık, iç huzur ve şükür duygusu gibi etkilerinden söz edilebilinir.

Bayram sabahları bir hüzün çöker içime. Ne günlerdi geçmişin Kurban Bayramı sabahları demekden kendimi alamam.

Yaş ilerledikçe eş, dost, arkadaş ve sevdiklerini birer birer kaybeden insan yalnızlaşıyor; tek başına kalarak geçmişin özlemiyle negatifleşiyor. Bayramlarda, özellikle tüm aile fertlerinin baba ocağında sabah kahvaltısında bir araya gelmesi. Kurban kesme telaşı ve heycanı. Kurban etlerinin dağıtılması özlemini duymamak elde değil.

Geçmiş geçti gitti. Gelecek kim bilecek. Şimdinin kıymetini bilelim. Şu anı, iyisi kötüsüyle tadını alarak yaşayalım. Bu düşünceye sahip olan insanlar, hayata daha pozitif bakabiliyorlar.

Pozitifliğin, hücrelerimize etkinliğini yazılarımda konu eden biri olarak, bayramların pozitifliğin yapı taşları olduğunu tekrar hatırlatmakda yarar görmekteyim. Pozitiflik hayatımıza renk katar.

İnsanı meydana getiren hücrelerimizin sayısı 39 tirilyondur.

Pozitif düşüncenin hücreler üzerindeki etkisi bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir.

1- STRES AZALTMA:

Pozitif düşünce, stresi azaltarak hücrelerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kronik stres, kortizol gibi stres hormonlarının sürekli yüksek seviyelerde kalmasına neden olur ve bu durum hücre hasarına yol açabilir. Pozitif düşünce, stres hormonlarının seviyesini düşürerek hücrelerin daha iyi işlev görmesini sağlar.

2- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ:

Pozitif düşünce, bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Araştırmalar, pozitif duyguların ve düşüncelerin bağışıklık hücrelerinin daha aktif hale gelmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu da enfeksiyonlarla ve hastalıklarla daha etkili bir şekilde mücadele edilmesini sağlar.

3- TELOMER UZUNLUĞU:

Telomerler, DNA'nın uç kısımlarında bulunan ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatan yapılardır. Stres ve negatif düşünceler telomerlerin kısalmasına neden olabilirken, pozitif düşünceler ve duygular telomer uzunluğunu koruyarak hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatabilir.

4- NÖROTRANSMİTTERLER VE HORMONLAR:

Pozitif düşünceler, serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin salgılanmasını artırabilir. Bu kimyasallar, beyin hücrelerinin sağlığını koruyarak genel zihinsel ve fiziksel sağlığı destekler.

5- GEN EKSPRESYONU:

Tıpta ekspresyon, genetik bir yapıdan kaynaklanan yapı ve aktivitedir. Bu kavram bir genin, uygun şartların olması halinde veya zamanın gelmesi durumunda içeriğindeki bilginin aminoasit ve protein sentezinde kullanılması durumudur.

Pozitif düşünceler, belirli genleri etkileyerek; hücrelerin işleme şeklini değiştirip, hücrelerin onarım ve yenilenme kapasitelerini artırabilir. Sonuç olarak, pozitif düşünce ve olumlu duygular, hücrelerin sağlığını ve işlevini çeşitli yollarla olumlu yönde etkiler. Bu da genel sağlık ve iyi olma halini sağlar.

Kurban Bayramı dedik, yalnızlık dedik, eskiye özlem dedik.

Eskiyi özleyerek negatifleşmenin insan yapısına zararlarından bahsederek geldik pozitif düşünceye.

Pozitif düşüncenin yararlarını özetle şöyle sıralayabiliriz.

- Stres seviyelerini azaltır. Bu, daha düşük tansiyon, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve genel olarak daha iyi fiziksel sağlık anlamına gelir.
- Depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarının riskini azaltır.
- Zorluklar ve aksilikler karşısında daha dayanıklı olmanıza yardımcı olur.
- Olumlu bir bakış açısı, başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurmamıza, sürdürmenize yardımcı olur.
- Hedeflere odaklanmaya ve onlara ulaşmak için gerekli motivasyonu bulmanıza yardımcı olur.
- Yaratıcılığı artırır ve problem çözme yeteneklerinizi geliştirir.

Netice olarak araştırmalar, pozitif düşünen insanların daha uzun yaşama eğiliminde olduğunu göstermektedir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.