Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜİK EYLÜL 2026 enflasyon verilerini açıkladı

TÜİK'in yayımladığı Eylül 2026 enflasyon verileri belli oldu. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 1,84, yıllık bazda ise yüzde 29,73 yükseldi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık yüzde 0,20 düşüş kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2026 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2026 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetemalatya.com/
TÜİK EYLÜL 2026 enflasyon verilerini açıkladı

TÜİK Eylül 2026 enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya kıyasla yüzde 1,84 arttı. TÜFE'deki yıllık artış yüzde 29,73 olurken, endeks yılın başından bu yana yüzde 24,32 yükseldi. On iki aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 31,49 olarak gerçekleşti.

Eylül 2026 enflasyon oranı yüzde 29,73 oldu

TÜFE'nin 2025=100 bazlı endeksinde Eylül 2026'da bir önceki aya göre yüzde 1,84'lük artış gerçekleşti. Aynı dönemde endeksin bir önceki yılın Aralık ayına göre değişimi yüzde 24,32 olarak kaydedildi.

Yıllık enflasyon oranı yüzde 29,73 seviyesinde gerçekleşirken, on iki aylık ortalamalara göre TÜFE'deki artış yüzde 31,49 oldu.

Gıda enflasyonu eylülde aylık bazda geriledi

En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubundan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık yüzde 27,62 artış görüldü. Ulaştırma grubunda yıllık artış yüzde 35,10, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda ise yüzde 39,99 olarak hesaplandı.

Bu üç ana grubun yıllık TÜFE değişimine katkısı gıda ve alkolsüz içeceklerde 6,73, ulaştırmada 5,96, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 4,84 yüzde puan oldu.

Ulaştırma ve konut fiyatlarında aylık artış

Eylül ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunun endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,20 azaldı. Buna karşılık ulaştırma grubunda yüzde 2,79, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda yüzde 2,71 artış gerçekleşti.

Söz konusu ana harcama gruplarının aylık enflasyona katkıları gıda ve alkolsüz içeceklerde eksi 0,05, ulaştırmada 0,49 ve konut grubunda 0,33 yüzde puan olarak açıklandı.

133 alt harcama grubunda fiyatlar arttı

TÜFE kapsamında bulunan 174 alt sınıftan 133'ünün endeksinde Eylül 2026 itibarıyla artış kaydedildi. Aynı dönemde 35 alt sınıfın endeksinde düşüş görülürken, 6 alt sınıfta ise herhangi bir değişim yaşanmadı.

Alt sınıflardaki değişimler, Eylül 2026 döneminde tüketici fiyatlarında farklı harcama gruplarına göre değişen oranlarda hareketlilik olduğunu ortaya koydu.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi yüzde 29 arttı

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç tutularak hesaplanan özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B), Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,01 yükseldi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi B'nin bir önceki yılın Aralık ayına göre artışı yüzde 23,40 olurken, yıllık değişimi yüzde 29,00 olarak gerçekleşti. Bu göstergede on iki aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 30,80 olarak kaydedildi.

Haber: 24 Saat Gazetesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.