Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Darende de Erişte Yapma Zamanı

Darendeli kadınlar, kış aylarında yemek için erişte yapmaya devam ediyor. Eriştenin kesilen çeşidine göre de yapılan yemek çeşitleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 07:43
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 07:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetemalatya.com/
Darende de Erişte Yapma Zamanı

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Havalar bir güneşli bir yağmurlu devam ederken Darendeli kadınlar erişte mesaisine devam ediyor. Darende’de kış için vazgeçilmez lezzetlerden olan erişteler itinayla yapılarak, kurutulup kışın yenilecek hale getiriliyor. Erişteleri isteyenler makina ile isteyen de bıçakla keserek yapıyor. Darendelilerin vazgeçemediği lezzeti olan erişteler, gurbetçilerin de giderken götürdükleri ürünler arasında. Erişte çeşitleriyle farklı yemekler yapılabiliyor.

UN, SU VE TUZ KARIŞIMI

Makine ile kesim yapan Remziye Yalım, “İmece usulü komşu dayanışması ile erişte bazı yörelerde hala kesiliyor. Biz de 3 komşu birleşerek eriştemizi kestik. Erişte hamuruna biz sadece  un, su ve tuz katıyoruz, ayrıca mayalanmıyor. Başka yörelerde hamuruna yağ ve yumurta katanlar da var ama biz asla katmıyoruz. Çünkü sade şekli ile kilerde uzun süre muhafaza edilebiliyoruz. Hamurumuzu iyice yoğuruyoruz biraz sert olması gerek. Yumaklarımızı alıyoruz. Üstlerine bir naylon örtüyoruz.

Yumakları oklava veya merdaneyle makineye sığacak kalınlıkta açıyoruz. Açtığımız hamurlara biraz un atarak 3 ayrı çeşitte kesiyoruz. Birincisi ince erişte dediğimiz şehriye oluyor. Kestikten sonra ince şekilde kurutarak kapalı kaplara koyuyoruz. İkincisi kalın halde kestiğimiz çeşit. Bu kalın erişteyi kuruttuktan sonra sacda kavurarak saklıyoruz. Üçüncü çeşidimiz kareler halinde kestiğimiz erişteye biz tutmaç diyoruz. Bunların hepsini serin yerlerde saklıyoruz” ifadelerini kullandı.
 

BEZELER KALINCA AÇILIP KESİLİYOR

 

Erişteyi elle kesen Güner Ateş, “Un, su ve tuz kattığımız hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Hamurumuzdan yumak alıyoruz. Yumakları oklava ile orta kalınlıkta açıyoruz. Yapışmaması için arasına un serpiyoruz. Dürüm haline getirilip bıçakla ince şekilde kesiyoruz. Tel tel yaptığımız hamurları bezlere sererek güneşe bırakıyoruz. Kuruduktan sonra toplayıp serin yerlere bırakıyoruz. Yoğun erişteyi ise, daha kalın keserek ipe serip kurutuyoruz. İpten toplanan eriştelerimizi ekmek sacını ters çevirerek kısık ateşte kavuruyoruz. Kavurduktan sonra soğuyunca serin yerlerde saklıyoruz. Tutmacı ise una beleyerek değerleri gibi bez üstünde kurutarak kaldırıyoruz. Darende olup dışarıda yaşayanlar ilçeden giderken eriştelerini mutlaka götürür. Bizim olmazsa olmazımızdır erişte” şeklinde konuştu.

İnce erişteden hem şehriye pilavı yapılır hem de şehriye çorbası. Dutmaçtan, dutmaç çorbası yapılır. Yoğun erişteden ise pilav ve çorba yapılır. Bu çeşitler zevke göre değişir.

ERİŞTE ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Tencerede kıyma tereyağında kavrulur. Sonra salçası ilave edilip biraz karıştırdıktan sonra suyu koyulur. Su kaynadıktan sonra 2 saat önceden ıslatılan mercimeklerin suyu süzülüp ilave edilir. Mercimekler yumuşayınca erişteler konup 5 dakika kadar pişirilir. Tavada tereyağı, eritilip pul biber ve kekik konarak bir iki saniye kaynatıldıktan sonra çorbanın üstüne dökülür.

ERİŞTE PİLAVI NASIL YAPILIR?

Pilav tenceremizde tereyağı ve sıvı yağını ekleyip eritelim. Üzerine erişteleri ekleyip rengi dönene kadar kavuralım. Eriştenin üzerini hafif geçene kadar sıcak su ekleyip tuz atıp karıştıralım. Altını kısıp suyunu çekene kadar pişirelim. 15 dakika dinlendirdikten sonra servis edelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.