
Ülkemizde bir çok tarihi eserin böyle bakımsızlık yüzünden zamanla yıkılıp gittiğini, harabeye döndüğünü belirten Başkan Yakup Topuz : “ Ülkemiz ,tarihi eserler bakımından dünyada eşsiz bir yere sahiptir. Malatya , tarihin akışını değiştiren, bir çok medeniyeti bağrında barındıran kadim bir şehirdir. Tarihi eserlerimiz işte bu gördüğünüz 3 asırlık tarihi camimiz olan Hacı Bekir Cami gibi kaderine terk edilmiş, yıkılmasına göz yumulmuştur. Yeşilyurt ilçemizin simgesi haline gelen bu tarihi caminin bir an önce aslına uygun bir şekilde restore edilip kültür turizmine kazandırılması gerekiyor “ dedi.
HACI BEKİR CAMİ TARİHÇESİ
Dönemin olanakları bakımından inşası yapılırken büyük özen gösterilen Hacı Bekir Cami dış duvarları moloz taş örgü beden ile inşa edilmiş, minaresi yoktur.
Enine dikdörtgen planlı Cami H. 1133 / M. 1720 yılında Hacı Bekir tarafından inşa ettirilmiştir. Duvarlar moloz taş örgülü, üzerleri iç ve dıştan sıvalıdır. Minaresi bulunmamaktadır. Üst örtü önceleri düz dam iken 1980’li yıllarda Marsilya kiremit kaplı ahşap çatı ile örtülmüştür. Camiye doğu cephede yer alan kapıdan girilmektedir.
Doğu cephede dışarıya açılan altta iki, üstte üç pencere yer almaktadır. Pencereler dikdörtgen kesitli ve ahşap doğramalıdır. Caminin içinde doğu ve batı duvarına bitişik iki ayağa oturan ve doğu batı yönünde atılmış sivri kemer kirişlemeli ahşap tavanı taşımaktadır. Güney cephede üstte iki dikdörtgen kesitli pencere bulunmaktadır. Mihrap sade bir niş şeklindedir. Kuzeyde tek bir ayak üzerine oturan ahşap mahfil doğu ve batı duvarları kenarlarında da devam etmektedir. Yapı 11,30 x 10,50 m. alan üzerindedir.