Yaz aylarında kadın hastalıkları artıyor

 

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Meltem Erkmen yazın gelmesi, sıcakların bunaltıcı hal almasıyla genital sağlığımız biraz daha dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir konu haline gelidiğini belirtti.

Zaten kapalı ve hava alınması güç olan bir alan olduğu için bu bölgeyi  daha nemli ve daha havasız bırakacak dar ve sentetik giysilerden kaçınmak gereklidir. Vajina ve rahim ağzında bulunan bezlerden üretilen salgılar çamaşırda uzun süreli kalmamalıdır.

Bölgenin regl ve havasız kalması aynı zamanda mantar enfeksiyonlarına da yol açmaktadır. Sanıldığını aksine havuzdan ya da denizden  mantar veya başka bir enfeksiyon kapılmıyor. Deniz veya havuz banyosu sonrası ıslak mayo ve bikiniyle oturmak enfeksiyonlar için zemin hazırlamaktadır. Bundan dolayı güneşlenirken mutlaka yanımızda getirdiğimiz kuru mayo ya da bikinimizi giymeye üşenmeyelim.

Denizin vajina florası için daha az zararı olduğu bilinmektedir. Havuzun etkisi daha az mikro organizma içermesi için atılan klordur. Klor vajinada ki yararlı mikroorganizmaları öldürerek enfeksiyona zemin hazırlamaktadır.

Yazın yine daha çok girilen ilişki vajina dengesini bozarak enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Yazın daha çok idrar yolu enfeksiyonuyla karşılaşmamızın sebeplerinden biri de budur.

Tuvalet temizliği sırasında olduğu gibi anal bölgedeki mikro organizmaların üretraya doğru ilerlemesiyle idrar yolu enfeksiyonları da artış göstermektedir. Daha çok sıvıya ihtiyaç duyulması idrar boşaltım aktivitesinin az sıklıkta olması yine idrar yolları enfeksiyonlarını tetiklemektedir.

Bol bol sıvı almak, idrar yapmayı ertelememek, genital bölge temizliğine kuru kalmasına özen götermek koruyucu olabilmektedir.

Yine yaz aylarında vajinal floranın korunması için kefir ve ev yapımı yoğurt gibi probiyotiklerdende faydalanılabilinir. Antibiyotik kullandığımız dönemlerin ardından da probiyotik kullanarak bunla baş edilebilir şeklinde açıklamalarda bulundu Op.Dr.Meltem Erkmen