Sinyalizasyon sistemi niye yok?!

Yaşar KARAASLAN yazdı

Malatya’da meydana gelen trafik kazası sonrası bazı kesimler tarafından “Tren arızlaı olduğı için kaza oldu” veya “ Kaza tamamen insani hatadan ” kaynaklandı gibi ifadelerle gerçek soırunun görülmemesini ve konuşulmaması için gayret göstermeleri dikkatlerden kaçmadı.

Seyir halinde olan bir trenin arızalı veya arızasız olmasının “çarpışmayla” ilgisinin nasıl kurulduğunu hala anlamış değilim.

İnsani hata gerekçesinin de  (demiryolcuların 25-30 yıllık deneyimli ve işlerinin uzmanı personeller olması) tek başına yeterli olduğunu tartışmalı hale getiriyor.

Kazanın oluş nedeninin tamamının bu personellere yüklenmesi gerçek sorunun görülmemesini- konuşulmamasını sağlama amaçlı olduğunu sanıyorum.

Batı Bölgelerinde (Ankara-İstanbul- İzmir)  yüksek hızlı ve tam otomasyonlu sistemlerle donatılmış demiyolları (gerek yük gerekse de yolcu taşımacılığı) ulaşımı Doğu Bölgelerine gelince 1950’lilerin 70’lerin sistemiyle  hizmet vermeye çalışıyor.

Demiryolcularımız, ortaçağ usulleri dediğimiz  sistemle çalışmaya mahkum edilmiş,  Batı bölgelerine sağlanan tam otomasyon sistemi, Malatya’ya (Bölgeye) gelince  tam otomasyondan vazgeçtik, bu çağda kurulumu çok kolay olan sinyalizasyon sistemi bile bölge insanlarından esirgenmiştir.

Yük ve yolcu taşımacılığı olarak karşılıklı 36 seferlerin yapıldığı tek hatlı Malatya-Elazığ demiryolu güzergahında sinyalizasyon sistemlerinin bulunmaması bir anlam ifade etmiyor mu?

Sinyalizasyon bir zorunluluk değil mi?

Batı bölgelerinin her türlü emniyeti-konforu yerine getirilirken

Malatya’nın (Bölgenin) zorunlu ihtiyaçları niye yerine getirilmiyor?

Öncelik insan mı?

Öncelik insansa, oradakilerde insan buradakiler de

Hizmet oralarada gidecek buralara da gelecek

Oralara hizmetin yanısıra her türlü rahatlık-konfor götürülüyor

Ve buralara zorunlu hizmet dahi verilmiyorsa

Akıllara ne geliir?

Not: Malatya- Adana ve Malatya-Sivas güzergahlarında sinyalizasyon sistemleri kurulmuş, Malatya- Elazığ güzergahına ise 2018 yılında sinyalizasyon sisteminin kurulması için çalışmalar başlamış ama şimdiye kadar bir arpa boyu yol alınamamış.