Orhan Toğrulca’dan “Şehrin serüveni…

10 bin yıllık şehrin serüveni. Cafer Höyük ve Değirmentepe’den başlayan ve günümüze kadar gelen 10 bin yıllık Malatya’nın şehirleşme macerası lise Müdürü, tarih öğretmeni ve araştırmacı- yazar Orhan Toğrulca tarafından “Malatya, Geçmişten günümüze Bir Şehrin Serüveni” adıyla ölümsüzleştirildi. Ağırlıklı olarak insan ile şehir arasında yaşanan maceranın anlatıldığı kitapta, Malatyalının kendine özgü “şehir-mekan” gelişim macerası akıcı bir üslupla kaleme alınarak okuyucuların ve araştırmacıların istifadesine sunulmuş.

Malatya Büyükşehir Belediyesi (Kültürel) Yayınları’nın 28’incisi olarak yayınlan 400 sayfalık kitapta “Bölgenin etnik yapısına Dair” başlığı altında;

 … Bütün bu belirsizliklere rağmen Cevdet Türkay’ın ‘Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaat’ adlı eserinde Malatya bölgesinde iskan edilen 295 aşiret, oymak ve cemaatin çözümünü aşağıya aktarıyoruz. Buna göre;

“Türkman” olarak isimlendirilenlerin sayısı 30

“Ekrad” (Kürt) olarak isimlendirilenlerin sayısı 142

Bağlı bulunduğu etnik grubu belli olmayanların sayısı 57

“Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 31

“Türkman-Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 15

“Türkman-Ekrad” olarak isimlendirilenlerin sayısı 15

“Ekrad-Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 4

“Çerkez” olarak isimlendirilenlerin sayısı 1

Olarak gösterilmiştir...  Aynı başlığın devamında ise

….. Osmanlı belgelerinde “Türkman”larla “Yörükan” ların Türk olmalarına rağmen “Türkman”lardan farklı özelliklere sahip oluşlarındandır. Belgelerde ayrıca bazı aşiretlerin “Türkman-Yörükan” ve “Ekrad-Yörükan” olarak belirtilmiş olmaları iki şekilde anlam kazandırılmış olabileceklerini akla getirmektedir.

Birincisi bu toplulukların hem Alevi-Bektaşi hem de Sünnilerden oluşabileceğini, ikincisi ise bu toplulukların “Alevi-Bektaşi Türkler” ve “Alevi-Bektaşi Kürtler” olarak yorumları yapılabilir…”  Değerlendirmeleri yer alıyor.

 

gazetemalatya.com