Kentsel dönüşümde kaplumbağa hızı

Malatya kentsel dönüşümde yok gibi, Elazığ-Malatya merkezli 6.8’lik deprem sonrasında ortaya çıkan yapı stokunun kalitesizliği kentsel dönüşüm projelerini tekrar gündeme getirdi. Yapı stokunun (Bina-konut-ev) yüzde 60’dan fazlasının riskli olduğu Malatya’da, kentsel dönüşüm projeleri kaplumbağa hızıyla ilerliyor.  Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm kapsamına alınan 3 projeden sadece birinde uygulama aşamasına geldi. Diğer 2 projeden biri iptal edilirken diğeri ise hala kamulaştırma bedellerinin belirlenmesi aşamasında.

Afet riski altındaki alanlarda fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere yasal olanak tanıyan ve 2012 yılında yasalaşan Kentsel Dönüşüm Yasasından Malatya yararlanamadı. Yasalaşmasının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen sadece bir proje (150 hektarlık alanın sadece 20 hektarında)uygulama ihalesi aşamasına gelirken, 1 proje iptal edildi diğeri ise hala kamulaştırma bedellerinin belirlenmesi aşamasında.  

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Kentsel Dönüşüm kapsamındaki projeleri

Beydağı Kentsel Yenileme (3-4 etap) projesi  

Yaklaşık 150 hektarlık alanı kapsayan proje, farklı konsepte hazırlanan yapılaşma projesine uygun olarak 2018 yılın da nazım ve uygulama imar planları Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylandı. Kaplumbağa hızına uydun olarak İlk etapta 20 hektarlık alanı kapsayan projenin uygulamasına Nisan ayında yapılacak ihaleden sonra başlanacak. Kalan 130 hektarlık alanında iş ve işlemleri kaplumbağa hızıyla devam ediyor.

Taştepe-Hanımın çiftliği Projesi

Yaklaşık 29 hektarlık alanı kapsayan ve depreme dayanıksız yapı stokunun ağırlıkta olduğu Taştepe-Hanımınçiftliği Bölgesinin kentsel dönüşüm kapsamına alınması için 2016 yılında Bakanlığa sunulmuş ve Bakanlık tarafından da 2017 yılının ilk aylarında bölge Kentsel Dönüşüm alınarak çalışmalara başlanıldı.  

Ve Horata Vadisi Projesi

Yaklaşık 150 hektarlık alanı kapsayan, Malatya Belediyesi tarafından“Çılgın Proje” olarak lanse edilen ve 2013 yılında Kentsel Dönüşüm kapsamına alınan Horata Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi, 24 Ocak’ta Elazığ-Malatya merkezli meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ertesi günü 25 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Kararı ile kentsel dönüşüm kapsamından çıkarıldı.