F. Kayhan'a "afet riskli alan" statüsü

F. Kayahan (T.Özal Mahallesi) riskli alan ilan edildi. Zemin yapısı ve üzerindeki yapıların can ve mal kaybına neden olacağı gerekçesiyle şehrin en gözde yerleşim alanlarından olan F.Kayahan Bulvarı'nın bir bölümü (Şadiye Ünsalan Ortaokulu yanı)  "Afet Riski Altındaki alan" görülerek "Riskli alan" kapsamına alındı. Riskli alan kapsamına alınmasını Yeşilyurt Belediyesi talep etti, Bakanlık uygun gördü ve Cumhurbaşkanı da onayladı.
Karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren karar ile ilgili olarak Yeşilyurt Belediyesi yetkilileri " Yaklaşık 60 civarında olan bölgede can ve mal emniyeti bakımından yüksek risk taşıyan ve terk edilmesi nedeniyle kriminal tiplerin barınma alanı haline gelen metruk evler vardı.  Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren karar 15 dönümlük bölümü ilk etapta "Riskli alan" uygun gördü. Kalan yaklaşık 45 dönümlük alanında süreç içerisinde riskli alan olarak ilan edileceğini umuyoruz. O Bölge için projelerimiz hazır. Uygulamasına en kısa sürede başlayacağız" diyerek 15 dönümlük alanda kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya başlayacaklarını belirtti. 
Cumhurbaşkanınca onaylanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan karar da;
"Malatya İli Yeşilyurt İlçesi, Turgut Özal (Çilesiz) Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesine, 6306 Sayılı Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2 nci ve 1 ,nci maddeleri gereğince karar verilmiştir." Denildi.  

Afet riski altındaki alanlar ne demek? 
“Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.” 
Riskli alanlar ise; 
Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan,
Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; planlama ya da altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yahut yapı ya da altyapısı hasarlı olan alanlar ile,
Üzerindeki toplam yapı sayısının en az 65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı
alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan,yapı ve iskân ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar, Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca riskli alan olarak ilan edilir. 

gazetemalatya.com