Bir avuç ye, seni ayakta tutsun

İlçede 2020 yılı dut ağacı dikme yılı olarak ilan edildi. "Bir avuç ye, seni ayakta tutsun" sloganıyla Arapgir'de başlatılan dut ağacı dikme seferberliğinde ilk olarak bin 500 dut fidanı toprakla buluşturuldu. 150 Dekarlık alanı kapama dut bahçesi olarak ayırdıklarını belirten  Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu 
"Gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir ilçe bırakmak istiyoruz. 2019'u Reyhan yılı ilan etmiştik, bu sene de dut yılı diyoruz. Bu amaçla bu dönemde ağaçlandırmaya uygun olan her alana fidan dikeceğiz, boş yer bırakmayacağız. Bu hafta bin 500 fidanı toprakla buluşturulduk, ilerleyen zamanlarda bu sayıyı 5 bin civarına çıkarmayı düşünüyoruz. Dut fidanı çok uzun ömürlü bir meyve sadece meyvesi değil duttan yapılan ürünler de en az meyvesi kadar şifa içeriyor" dedi. 
Fidanları bir yıl önceden özel bir fidanlıkta yetiştirilerek hazırladıklarını kaydeden Cömertoğlu "Bu sebeple 150 dekar kapama dut bahçesi oluşturmuş olduk. Toprağa dik toprağı tutsun, bir avuç ye seni ayakta tutsun demişler. Babaannem kıtlık dönemlerini geçirmiş biri olarak hep bize derdiki evinde 5 kanat tavuk, 1 sağılı inek ve 5 ağaç yetişmiş dutu olan eve kıtlık girmedi. Dut Yukarı Fırat'ın olmazsa olmazı ve organik olmakla birlikte çok uzun ömürlü bir meyve. Duttan yapılan pekmez, pestil ve orcikde tam bir şifa kaynağı" diye konuştu.