kitap fuarı

Uzm.Dr. Mehmet Güzel Kolon Kanserine Karşı Uyardı

SAĞLIK 12.03.2025 - 23:39, Güncelleme: 13.03.2025 - 00:27
 

Uzm.Dr. Mehmet Güzel Kolon Kanserine Karşı Uyardı

Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Güze, Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türünün kolorektal kanserler olduğunu belirterek, bu konudaki taramaların önemine dikkat çekti.
Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türünün kolorektal kanserler olduğuna işaret eden Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı. Mehmet Güzel, şu bilgileri verdi: "Kolon kanseri, Türkiye’de üçüncü sıklıkta görülen kanser türlerindendir. Her yıl yaklaşık olarak 20.000 bireye bu kanser tanısı konmaktadır. Bu kanserin risk faktörleri olarak genetik ön plandadır ve yaklaşık yüzde 10 ile 15 hastada aileden gelen genetikle bu kanser oluşabilmektedir. Geri kalan yüzde 80 ile 85 arasındaki hastaları da sonradan çevresel faktörler veya diyet, obezite, pasif yaşam modelleri etkilemektedir." 50 Yaş Üstü Her Bireyin GGK (Gizli Kan Testi) Yaptırmaları Önemli  Kanserin en erken aşamada teşhisini ve tedavisi için elli yaş üzeri bireylerin tarama testlerini yapması gerektiği vurgulayan Uzm. Dr. Mehmet Güzel "Kolon kanserinden korunmanın yolları olduğu kadar, bu kansere tarama amaçlı yapılan testler de mevcuttur. Bu testlerin en önemlisi özellikle 50 yaşından sonra her bireyin aile sağlığı merkezlerinde, sağlıklı hayat merkezlerinde, KETEM'lerde veya büyük hastanelerde yapılan gaytada gizli kan testidir. Bu teste göre hasta dışkısından bir miktar örnek vererek içindeki kan miktarına bakılıyor. Testi pozitif olan hastalar üst merkeze yönlendiriliyor orada da kolonoskopi yapılıyor. Kolonoskopide kalın bağırsağın tüm segmentlerine bakılıp hastada herhangi bir problem var mı yok mu kanamanın nedeni araştırılıyor, eğer hastada et beni dediğimiz polipler mevcutsa bu hastalarda kolonoskopi esnasında polipektomi yapılıyor eğer et beni değilse, kansere ilerleyen hücreler mevcutsa bunlardan örnek alıp patolojiye gönderiliyor patoloji sonucu kanser çıkan hastalar da ameliyata alınıyor.  Kolon Kanserlerinde Erken Teşhis Önemli  Uzm. Dr. “Bu kanserler evre 1,2 ve 3 durumunda iyi iken evre 4 durumunda kötü seyretmektedir. Dolayısıyla bu kansere hem yakalanmamak için hem de olası risk faktörü söz konusuysa özellikleri 50 yaşından sonraki her biri için önce gaytada gizli kan testi yaptırmaları sonra da sonucuna göre kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir.”    
Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Güze, Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türünün kolorektal kanserler olduğunu belirterek, bu konudaki taramaların önemine dikkat çekti.

Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türünün kolorektal kanserler olduğuna işaret eden Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı. Mehmet Güzel, şu bilgileri verdi:
"Kolon kanseri, Türkiye’de üçüncü sıklıkta görülen kanser türlerindendir. Her yıl yaklaşık olarak 20.000 bireye bu kanser tanısı konmaktadır. Bu kanserin risk faktörleri olarak genetik ön plandadır ve yaklaşık yüzde 10 ile 15 hastada aileden gelen genetikle bu kanser oluşabilmektedir. Geri kalan yüzde 80 ile 85 arasındaki hastaları da sonradan çevresel faktörler veya diyet, obezite, pasif yaşam modelleri etkilemektedir."

50 Yaş Üstü Her Bireyin GGK (Gizli Kan Testi) Yaptırmaları Önemli 
Kanserin en erken aşamada teşhisini ve tedavisi için elli yaş üzeri bireylerin tarama testlerini yapması gerektiği vurgulayan Uzm. Dr. Mehmet Güzel "Kolon kanserinden korunmanın yolları olduğu kadar, bu kansere tarama amaçlı yapılan testler de mevcuttur. Bu testlerin en önemlisi özellikle 50 yaşından sonra her bireyin aile sağlığı merkezlerinde, sağlıklı hayat merkezlerinde, KETEM'lerde veya büyük hastanelerde yapılan gaytada gizli kan testidir. Bu teste göre hasta dışkısından bir miktar örnek vererek içindeki kan miktarına bakılıyor. Testi pozitif olan hastalar üst merkeze yönlendiriliyor orada da kolonoskopi yapılıyor. Kolonoskopide kalın bağırsağın tüm segmentlerine bakılıp hastada herhangi bir problem var mı yok mu kanamanın nedeni araştırılıyor, eğer hastada et beni dediğimiz polipler mevcutsa bu hastalarda kolonoskopi esnasında polipektomi yapılıyor eğer et beni değilse, kansere ilerleyen hücreler mevcutsa bunlardan örnek alıp patolojiye gönderiliyor patoloji sonucu kanser çıkan hastalar da ameliyata alınıyor. 
Kolon Kanserlerinde Erken Teşhis Önemli 
Uzm. Dr. “Bu kanserler evre 1,2 ve 3 durumunda iyi iken evre 4 durumunda kötü seyretmektedir. Dolayısıyla bu kansere hem yakalanmamak için hem de olası risk faktörü söz konusuysa özellikleri 50 yaşından sonraki her biri için önce gaytada gizli kan testi yaptırmaları sonra da sonucuna göre kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.