Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Glokom, sinsice ilerliyor, körlüğe neden oluyor'

Glokom, ya da halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında ikinci sırada gösteriliyor. Türkiye'de 1 milyon 550 bin glokom hastası teşhis edilirken, bu sayının tüm hastaların sadece dörtte biri olduğu düşünülüyor ve uzmanlar uyarıyor; "Geç kalmadan muayene olun".

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2018 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetemalatya.com/
'Glokom, sinsice ilerliyor, körlüğe neden oluyor'

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Glokom Birimi bu yıl 11-17 Mart Dünya Glokom Haftası etkinlikleri ile Türkiye’yi Glokom hastalığına (göz tansiyonu) karşı bilinçlendiriyor. 

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Yürütme Kurulu, Dünya’da önlenebilir körlük nedenleri arasında ikinci sırada gösterilen glokoma yönelik farkındalığı arttırmak amacı ile her yıl düzenlenen ‘Dünya Glokom Haftası’ ile ilgili olarak yapılan açıklamada, glokoma karşı farkındalık uyandırılmasının ana amaçlardan biri olduğunu, ancak vatandaşların tümüne ulaşılmasının ve onları muayene etmenin mümkün olamadığını belirtildi. Glokom birimi tarafından yapılan açıklamada, “Glokom’a ya da halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonuna 'gözün sinsi hırsızı' da denilebilir. En önemli nedeni göz küresi içinde artan göz içi sıvısı basıncı ile görme sinirinin zedelemesidir Hastalığın başlangıcında ciddi bir belirti yoktur. İlerlemiş hastalıkta önce çevreyi görme kabiliyetinde azalma oluşur, en son aşamada uzak ve yakın görme tamamen veya kısmen kaybedilebilir. Bütün bu kayıplar tedaviyle ne yazık ki tekrar geri kazanılmaz. Tedavinin amacı kötüye gidişin durdurulmasından ibarettir" denildi. 

“Her 4 hastadan 3'ü hastalığının farkında değil” 

Dünyada 70 milyon insanda glokom olduğu ve 40 yaşının üzerinde görülme olasılığının yüzde 2 olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Dünya körlük nedenleri arasında ikinci sırayı alan glokom nedeniyle, 6.5 milyon insan görmesini kaybetmiştir. Ülkemizde tanısı konmuş 550 bin dolayında glokom hastası olduğu ve bu sayının tüm hastaların sadece dörtte birini oluşturduğu düşünülmektedir. Glokomda tanı yöntemlerimizin giderek gelişmesi ve toplumda glokom farkındalığının artması sayesinde ulaşabildiğimiz ve tedavisine başlayabildiğimiz glokomlu hasta sayısı giderek artmaktadır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.