Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vuslat Doğan Sabancı Kadının Gücü Konferansı'nda konuştu: Beraber çözebiliriz

Kadınların toplumsal yaşamdaki güçlü seslerini duyurmak ve ilham veren hikayelerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla yola çıkan 'Kadının Gücü Konferansı'nda açış konuşmasını yapan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, "Geçen senelerde bu tür konferanslar yaparken aslında hep kendi başımızaydık. Bugün görüyorum ki birçok şirket Hürriyet’le birlikte, hatta Hürriyet’in önünde.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2018 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2018 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetemalatya.com/
Vuslat Doğan Sabancı Kadının Gücü Konferansı'nda konuştu: Beraber çözebiliriz

Bu alanda gönül vermiş, emek vermekte... Kadını güçlendirmek, gücünü arttırmak önemli olsa da kafi değil, erkeği güçsüzleştirmek ya da erkeği suçlamak, erkeği cezalandırmak, cezalarını daha da artırmak da çözüm değil. Bu mesele çözülecekse güçlü kadınlar ve erkekler el ele, omuz omuza vererek çözecekler. " dedi.

KADINSI GÜCE İHTİYAÇ VAR

* Bugün dünyada erkeksi güç, güçle eş anlamlı hale geldi. Güç erkeğin gösterdiği, çatışabilen, bağırabilen, aksiyon alan, sesini duyurabilen güç olarak anlaşıldı. Oysa tarihte kadınsı güç insanlığın sorunlarına çözüm olmuş, bugün de buna ihtiyaç var. Birinci sorun haline gelen güvenlik sorununu çatışmayla, öfkeyle, sindirerek çözmemiz mümkün değil. Birbirimizi dinleyen, karşılıklı konuşabilen, bilinmeyenle dans eden, farklılıkları kocaman kucaklayabilen kadınsı gücü kullanarak dengeyi bulmamız lazım. Sevdiğim bir söz var, 'Çok fazla yumuşak olmayacaksın, ezerler; çok fazla sert olmayacaksın, kırarlar' diyor. Başarı bu dengeyi bulabilmekte. Kırıldığımız, kırılarak güçsüzleştiğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Kadının gücü bu yüzden çok çok değerli.

* Kadın meselesine 15 yıl önce aile içi şiddet konusuyla eğilmeye başladım. O zamanlar Türkiye'de şöyle bir tablo vardı; kadın şiddet görürdü, karakola giderdi, 'kocandır döver de sever de' derlerdi. Aile içi şiddet kendi içimizde bir aile meselesi gibi görülürdü. Gazete niye girsin, "tepki alırız," denirdi. Ciddi, hassas bir konuydu 15 yıl evvel, 150 değil... Tabuydu. Bir taraftan bakınca müthiş hızlı yol aldık. Hürriyet sayısız kitap, konferans, eğitimler verdi ve dalda dalga bu farkındalığı topluma yaydı.

KENDİMİZDEN BAŞLADIK

* Önce kendimizden başladık. Medyadaki dili masaya yatıralım, dedik. Kadına karşı şiddet dili nedir? Kadını kurban gösteren üçüncü sayfa haberlerinde klişe tanımlarla yapılan medya dilini düzelterek kadını özgürleştirdik, erkeği projektör altına koyduk, mesafe aldık. Şirket çalışanlarıyla bunu insan kaynakları politikasına nasıl sokarız diye konuştuk. Birçok şirket bu konuyu kendi İK politikalarına koyuyor artık, bu harika bir gelişme.

HEP AKLIMDA TUTACAĞIM BİR ANI

* Şiddet konusuna başladığımızda aysbergin ucunu görüyormuşuz, suyun altındaki kitle daha büyükmüş. "Acil bir şeyler yapmak lazım" dedik ve acil yardım hattını kurduk. 7 gün 24 saat hizmet veren hiçbir hat yoktu. O hat gerçekten sadece Türkiye'de değil, dünyada ve özellikle Avrupa'da yaşayan, dil bilmeyen, sadece Türkçe konuşan şiddet mağdurlarına da yardım etti. Bir tanesi Almanya'nın bir küçük şehrinde, kadın hiçbir dil bilmiyor, hiçbir tanıdığı arkadaşı ve komşusu yok ve aylarca bir apartman dairesine hapsediliyor, şiddet görüyor. Bir sabah kapının altında gazete geliyor, Hürriyet şiddet hattını görüyor ve bizi arıyor. Psikolog ve hukukçular seferber olup kadını kurtarıyor. Bir başkası Fransa'nın köyünde, Noel günü başkonsolosun da yardımıyla kadının evine, yurduna getirilmesi. Ağrı'dan, Kars'tan, İstanbul'dan bir sürü hikaye var. 18-19 yaşında genç bir adam Hürriyet'in İkitelli binasından içeri girdi ve "Kardeşimi öldürmemi istiyorlar ve ben katil olmak istemiyorum, bana yardım edin" dedi. Küçücük, koca cesaretli adam, hep aklımda tutacağım bir anı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.