Anadolu'da İlk Matbaa Mardin'de Kuruldu
Anadolu'da İlk Matbaa Mardin'de Kuruldu
Anadolu'da kurulan ilk matbaanın Mardin'de bulunuyor. Süryanilerin önemli Manastırlarından biri olan Dayrulzafaran Manastırı Anadolu'ya gelen ilk matbaa makinesinin kurulduğu yer oldu. ÖZEL HABER-
5. yüzyılda Mardin'de inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, muhteşem mimarisi yanında Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biridir. 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgah yeri olan Manastır'da yer alan matbaa makinesi de Anadolu'ya getirilen ilk matbaa olarak tarihteki yerini almış oldu..
Deyrulzafaran Manastırı ve Matbaa
Dayrulzafaran Manastırı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile insanın ilgisini çeken Deyrulzafaran Manastırı, uzun tarihi boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biri olarak örev yaptı. Anadoluya ve bölgeye ilk matbaayı getiren kişi de yine bu Manastır’da patriklik yapan ve 1895’te vefat eden 4. Petrus olduğu ifade edilmektedir.
Dayrulzafaran Manastırı Patriki 4. Petrus, 1874 yılında İngiltere’ye yaptığı bir ziyaret sırasında satın aldığı matbaayı 1876 yılında Mardin'dseki manastıra getirtti. Matbaada 1969 yılına kadar başta Süryanice olmak üzere Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitaplar ile 1953’e kadar Öz Hikmet adında aylık bir dergi basılıyordu. Matbaadan geriye kalan parçaların bir kısmı manastırda diğer bir kısmı da Mardin’deki Kırklar Kilisesi'nde sergilenmektedir.
Manastırda sergilenen ve Anadoluya ilk getirilen matbaa makinasi görülüyor:
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.